Glasblazerij van het Nationaal Glasmuseum/loods Holland< Terug

Groep

Attracties, Bezienswaardigheden, Groepsarrangementen en activiteiten

Type

Bedrijf te bezoeken, Monument, Museum, Workshop

Omschrijving

Wat het Nationaal Glasmuseum zo bijzonder maakt is dat zij naast het Glasmuseum aan de Lingedijk ook een eigen Glasblazerij heeft. In de prachtige voormalige houtloods aan de Zuidwal in het centrum van Leerdam kunt u van dichtbij het glasblazen zien.

Glasblazers op de werkvloer
Voor jong en oud blijft glasblazen een van de meest spectaculaire ambachten. Vuur, behendigheid, pure spierkracht en jarenlange ervaring zijn nodig om de hete, stroperige substantie vorm te geven. Vanaf de tribune heeft u uitstekend zicht op de glasblazers op de werkvloer. Of u kunt zelf aan de slag door u op te geven voor een workshop glasblazen, bloesem- of Kerstbal blazen. Daarnaast kunt u in de Glasblazerij regelmatig beroemde beeldend kunstenaars en ontwerpers, zoals Piet Hein Eek, Marc Mulders, Kamagurka en Jan Taminiau, zien experimenteren met glas. De ene keer zijn ze uitgenodigd in het Glaslab om werk te maken voor een tentoonstelling in het Glasmuseum. Een andere keer huren ze een stoel om werk te maken voor bijvoorbeeld een presentatie voor de Designbeurs in Miami.

In het eigen label By Nationaal Glasmuseum zijn een aantal ontwerpen opgenomen die ontstaan zijn in het Glaslab. De werken die gemaakt zijn tijdens de demonstraties worden verkocht in de winkels van het Glasmuseum en de Glasblazerij, die vrij toegankelijk zijn. Wilt u weten welke kunstenaar er aan het werk is in de Glasblazerij of bent u geïnteresseerd in een workshop, de taxatiedagen of de huidige tentoonstelling(en) kijk dan op onze website, volg ons via Facebook of twitter of schrijf u in voor de nieuwsbrief via onze website.

Loods Holland
Naast de glasfabriek was de houthandel en -zagerij Varsseveld de grootste werkgever in Leerdam. Wat uitgroeide tot een bloeiend bedrijf met in de toptijd zo’n 700 tot 800 werknemers, begon eenvoudig. In 1782 nam molenmaker Frederik van Varsseveld twee houtzaagmolens in bedrijf aan de Hoogstraat. De molen aan de oostzijde groeide uit tot een grote houthandel, timmerfabriek en houtzagerij die op en om de stadsmuur in bedrijf was. Hoewel het bedrijf later overging in andere handen is de naam Varsseveld blijven bestaan. Buitendijks kreeg het bedrijf ruimte door het ophogen van de uiterwaarden, voor de balken werden havens gegraven en er was een smalspoor voor het vervoer van zware vrachten naar het station. In 1919 werd op de voormalige Galgenwaard een machinale timmerfabriek gebouwd voor de fabricage van kisten (voor de fruitteelt), ramen en kozijnen. In de twintigste eeuw fuseerde het bedrijf met twee Rotterdamse bedrijven, paste allerlei noodzakelijke moderniseringen toe maar ontkwam tenslotte niet aan een gedwongen sluiting in de jaren tachtig. Van de karakteristieke houtloodsen die hier stonden rest er nog één: de loods Holland waarin nu de Glasblazerij zijn bezoekers ontvangt.

Openingsdata en tijden

zondag
12:00 - 17:00
dinsdag
10:00 - 17:00
woensdag
10:00 - 17:00
donderdag
10:00 - 17:00
vrijdag
10:00 - 17:00
zaterdag
10:00 - 17:00

Prijzen

kinderen
€ 6.50
volwassenen
€ 8.00
groepen volwassenen
€ 6.50
MJK (Museumjaarkaart)
€ 0.00
CJP (Cultureel Jongeren Paspoort)
€ 6.50
groepen vanaf
20 personen

Kinderen tot 6 jaar gratis. Combineer een bezoek aan het Nationaal Glasmuseum met het glasblazen in de Glasblazerij en koop een combikaart! Combikaart € 14,-; kind 6-12/CJP € 12,-.

Overige informatie

Faciliteiten (Algemeen)
Garderobe
Onbewaakte garderobe
Restaurant (voor gasten)
Ja
Lidmaatschappen
Lid VVV
Ja
Vervoer
Eigen parkeerterrein
Ja
Voorzieningen gehandicapten
Aangepast voor gehandicapten
Ja
rolstoeltoegankelijk toilet
Ja
rolstoel (op aanvraag) beschikbaar
Ja
Toelichting toegankelijkheid
Ringleiding aanwezig.
Zien, Doen & Beleven
Type museum
glaskunst
Type bedrijf
glas/glaskunst
Type monument
bedrijfsgebouw
Demonstraties
Ja
Productverkoop/museumshop
Ja
Fotograferen toegestaan
Fotograferen zonder flits toegestaan
  • print

Locatie op kaart

Contactgegevens

Glasblazerij van het Nationaal Glasmuseum/loods Holland
Sundsvall 2
4141 MP LEERDAM
Tel 0345 614 960

E-mail:
info@stichtingglas.nl


Website
Bezoek site
Content VVV Idee